Pilatesin Prensipleri

Pilates kendine özel prensipleri olan bir egzersiz sistemidir. Bu prensipler, "Pilates Metodunun Fiziksel ve Zihinsel Kondisyonu" kitabında tanımşanmış ve kabul edilmiştir.



1980 yılında Philip Friedman ve Gail Eisen, pilates ile ilgili ilk modern yayın olan "Pilates Metodunun Fiziksel ve Zihinsel Kondisyonu (The Pilates Method of Physical and Mental Conditioning)" kitabında, pilatesin 6 prensibini özetlemişlerdir. Bu prensipler daha geniş çevrelerce benimsenmiş ve aynı zamanda uyarlanmışlardır.
Orjinal prensipler şunlardır: Konsantrasyon, kontrol, merkez, akıcı hareket, kesinlik, solunum.

1- Konsantrasyon:
Pilates yoğun odaklanma ister: "Yaptığınız şey üzerine konsantre olmalısınız. Her zaman. Ve tüm bedeninize konsantre olmalısınız."
Bu her zaman kolay değildir ama pilates'te egzersizleri nasıl yaptığınız egzersizin kendisinden daha önemlidir.
Dikkatsizce 20 tekrar yapmaktansa kusursuz bir şekilde 5 tekrar yapmak daha faydalıdır. Yapılan işe odaklanıp işin kontrolünü ele almak en etkili ve sağlıklı çalışma ile sonuçlanacaktır.

2-Kontrol:
Kontrol Bilimi(Contrology), Joseph Pilates'in metodu için tercih ettiği isimdi. Bu, kas kontrolü fikri üzerine kuruluydu.
"Pilates ile ilgili hiçbir şey ranstlantısal ve gelişigüzel değildir. Tam konsantrasyon ile, her anın tam kontrolünü sağlayabilirsiniz." Joseph Pilates
"Pilates Metodu, size bedeninizin kontrolünü ele almayı öğretir, onun insafına kalmayı değil..!" Joseph Pilates

3-Merkez:
Bedeninizin kontrolünü ele alabilmek için bir başlangıç noktasına gereksinim vardır: Merkez.
Merkez; Pilates Metodunun odak noktasıdır. Bedenin merkezindeki kas grupları: Karın, alt ve üst sırt, kalçalar ve iç uyluklardır. Pilates bu grubu "Powerhouse" olarak adlandırmıştır. Yani Elektrik Santrali.
Tüm hareketler bu santraldeki kaslardan birinden başlamalı ve uzuvlara doğru akmalıdır.

4-Akıcı Hareket:
Pilates, hareketlerin en üst seviyede faydalı olabilmesi için, hareketler arasında uygun geçişlerle akıcılığı hedefler. Bir kez akıcılık sağlandığında, egzersizler kuvvet ve dayanıklılık inşa etmeye başlarlar.
Bir başka deyişle Pilates tekniği, merkezde üretilen enerjinin, hareketleri koordine etmesi gerektiğini söyler: Pilates güçlü bir çekirdekten dışarı doğru akan harekettir.

5-Kesinlik:
Kesinlik, "doğru pilates" için gereklidir. Çalıştığınız her seferde hareketleri düzeltmeye konsantre olun. Hata yapmak, egzersizlerin yaşamsal faydalarını azaltır.
"Kesinliği, ikinci doğanız haline getirin, bir erdem ve hareket tasarrufu olarak günlük hayatınıza taşıyın." Joseph Pilates

6-Solunum:
Solunum, Pilates metodunda çok önemlidir. Joseph Pilates "Return to Life" kitabında solunumu "kan dolaşımı ile, ev(beden) temizliği" yapmak olarak açıklamıştır.
Oksijen alınımının ve bu oksijenin kan dolaşımı ile tüm bedenimize taşınmasının önemini kavramıştır. Düzenli tam nefes alma ve tam nefes verme bunun anahtarıdır.
Ayrıca nefes, zihin ve beden arasındaki esas bağdır. Ne yaptığımızın farkında olmak ve dokular arasındaki oksijen akışını ve ciğerlerimizin kapasitesini geliştirmek için pilateste nefes, her hareketin içine dahil edilmiştir.